Najlepsze śledzie jakie jadłem marynata pomidorowo-paprykowa :-)

Najlepsze śledzie jakie jadłem marynata pomidorowo-paprykowa :-)
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam śledzie w pysznej marynacie pomidorowo-paprykowej, smak słodko-kwaśny, idealna zakąska, również idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/zBRfK-Brrvc

Składniki

  • Śledzie wykwintne słabo solone 600 g.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • papryka zielona 1/2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki.
  • Oregano 2 duże szczypty.
  • Ocet spirytusowy 10ml.
  • Passata 700 g.
  • Cukier 5-8 łyżeczek.
  • Oliwa 70 ml.
  • Rodzynki 80 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.

Przygotowanie

  1. Do większej miski przekładamy przepłukanego i pokrojonego śledzia.
    Śledzia wykwintnego nie trzeba moczyć, ponieważ jest słabo solony.
    Zabieramy się za marynatę.

  2. Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek wraz z pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy aż delikatnie zmięknie, następnie dorzucamy pokrojone w kostkę papryki, namoczone rodzynki, solimy, pieprzymy i w dalszym ciągu podsmażamy aż papryka zmięknie, następnie dolewamy passatę, ocet, cukier, oregano. Całość redukujemy aż marynata stanie się gęsta.
    Marynatę odstawiamy do ostygnięcia, zimną zalewamy śledzie, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 dobę. Zimne, przerobione smakują najlepiej, po 2 dniach w lodówce są jeszcze lepsze :-)
    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 08 października
Super, uwielbiam ryby pod każdą postacią :)
Gotujtosam 13 października
Dziękuję bardzo i pozdrawiam serdecznie :-)
Nevermore 13 października
Jak widać nie tylko ja to lubię, co widać po wyświetleniach i polubieniach :)
Składniki
  • Śledzie wykwintne słabo solone 600 g.
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółta 1/2 szt.
  • papryka zielona 1/2 szt.
  • Cebula 2 szt.
  • Czosnek 3 ząbki.
  • Oregano 2 duże szczypty.
  • Ocet spirytusowy 10ml.
  • Passata 700 g.
  • Cukier 5-8 łyżeczek.
  • Oliwa 70 ml.
  • Rodzynki 80 g.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
Składniki