Modro kapusta inaczej

Modro kapusta inaczej
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: moniia
Chyba każdy zna śląską modrą kapustę ale moja w trochę innym wydaniu:)

Składniki

  • 1,2 kg kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • laska cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • sól pieprz cukier
  • łyżka masła

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować,jabłka obrać pokroić w ósemki,cebule posiekać w kosteczkę.Rozgrzać masło na patelni i posmażyć cebulę dodać jabłka i kapustę.Dodać laskę cynamonu(można dodać 1 łyżeczkę sypkiego cynamonu)wlać szklankę soku jabłkowego.Doprawić solą do smaku.Gotować na małym ogniu aż kapusta zmięknie.Dodać na koniec ocet balsamiczny i powidła śliwkowe dodać trochę pieprzu i ewentualnie jeszcze soli i trochę cukru.Kapusta smakuje lepiej po ok1-2 godz aż smaki się przegryzą.Najlepiej w towarzystwie klusek i rolady śląskiej:)
    Smacznego:P

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 10 stycznia 2016
Fajny pomysł z tymi powidłami <3 Do kaczki ideał <3
Futka 11 stycznia 2016
Pycha! :D
moniia 11 stycznia 2016
Dziekuje Kasiu:*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1,2 kg kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • laska cynamonu
  • szklanka soku jabłkowego
  • 6 łyżek octu balsamicznego
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • sól pieprz cukier
  • łyżka masła
Składniki