modra kapusta z rodzynkami

modra kapusta z rodzynkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
smaczna kapusta czerwona na słodko, z dodatkiem rodzynek, idealna na obiad, do mięsa smażonego lub duszonego

Składniki

  • połowa główki kapusty czerwonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 50 gram rodzynek
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. kapustę kroimy w cienkie paski lub szatkujemy w maszynce, dodajemy 0,5 łyżeczki soli do kapusty, mieszamy i odstawiamy na 15 min

  2. kapustę wrzucamy na wrzątek, dodając resztę soli, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki soku z cytryny i gotujemy do miękkości ok. 25 min.

  3. w tym czasie kroimy drobno cebulę i podsmażamy krótko na patelni na oleju

  4. kapustę odsączamy, dodajemy cebulę, rodzynki oraz doprawiamy do smaku resztą cukru i soku z cytryny

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 16 listopada 2019
Bardzo lubię modrą kapustę :)
Składniki
  • połowa główki kapusty czerwonej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 cebula
  • 50 gram rodzynek
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
Składniki