Mizeria klasyczna

Mizeria klasyczna
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Chyba każdy lubi mizerię. Tak w klasycznym wydaniu znana jest każdemu.

Składniki

  • 2 ogórki ( ok. 500 g )
  • sól
  • pieprz
  • sok z cyrtyny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • koperk,

Przygotowanie

  1. Obrałem ogórki, pokroiłem w cieniutkie plasterki, posoliłem, posypałem pieprzem, skropiłem sokiem z cytryny i wymieszałem ze śmietaną.
    W salaterce posypałem posiekanym koperkiem.
    Mizerię należy przyrządzać tuż przed podaniem, gdyż w przeciwnym razie ogórki puszczają obficie sok i wiotczeją. Mizeria wygląda wówczas nieapetycznie i jest mniej smaczna.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 4 dni temu
Mizeria to naprawde klasyka i bardzo ja lubie, ale wlasciwie to mi dopiero przypomniales, ze mozna ja przyrzadzac... Czytaj całość »
Mizeria to naprawde klasyka i bardzo ja lubie, ale wlasciwie to mi dopiero przypomniales, ze mozna ja przyrzadzac ze smietana. Od wielu lat robie ja z chudym jogurtem, przez co ma lekki kwasek nawet bez cytryny, a konsystencje równie gesta jak smietana.
Uwielbiam szczególnie polaczenie mizerii ze smazona ryba lub z gulaszem wolowym.
Futka dzisiaj, o 16:34
Pyszna klasyka <3
Składniki
  • 2 ogórki ( ok. 500 g )
  • sól
  • pieprz
  • sok z cyrtyny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • koperk,
Składniki