Mięsne klopsiki z warzywami

Mięsne klopsiki z warzywami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Danie pełne witamin dzięki młodym warzywom

Składniki

  • 300 g mieszanego miesa wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • pół średniego ogórka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • pół głowki sałaty masłowej
  • 100 g kolorowych pomidorków
  • sól
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • bułka tarta do mięsa

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso przełożyłem do miski. Dodałem jajko, starty parmezan, sól, pieprz, tymianek i odrobinę bułki tartej. Całość zagnieść, po czym mokrymi dłońmi uformowałem klopsiki.
    Klopsiki usmażyłem na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Jogurt naturalny połączyłem z oliwą z oliwek i octem. Sos doprawiłem do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz posiekaną bazylią. Odstawiłem w chłodne miejsce na ok. 15 minut.

    Świeże warzywa starannie umyłem, osuszyłem na ręczniku papierowym. Sałatę porwałem na kawałki, a paprykę w paseczki.
    Marchewki obrałem i za pomocą obieraczki do jarzyn starłem na cienkie paski. Pomidory pokroiłem na połówki. Wszystkie składniki przełożyłem na talerz, na nich ułożyłem usmażone klopsiki. Całość polałem przygotowanym sosem jogurtowym.

Komentarze do przepisu (9)

mimiwiki 08 czerwca 2017
Do wypróbowania!
Bellapi 09 czerwca 2017
pysznie i świeżo :)
Konto usunięte 09 czerwca 2017
Wiedziałam, że będzie spoko i mówiłam, że ukradnę :).
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g mieszanego miesa wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 jajko
  • pół średniego ogórka
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • pół głowki sałaty masłowej
  • 100 g kolorowych pomidorków
  • sól
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki octu
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • pieprz
  • cukier do smaku
  • bułka tarta do mięsa
Składniki