Meksykańska sałatka z ryżem

Meksykańska sałatka z ryżem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Sałatka ryżowa z dodatkiem fasoli, kukurydzy, pomidorów i jarmużu w ostrym sosie limonkowym

Składniki

  • 100 g ryżu
  • 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • SOS
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż zgodnie z instrukcją, odstawić do ostygnięcia (można użyć resztek ugotowanego wcześniej ryżu).
    Jarmuż pokroić na kawałki i ugotować na parze (ok 5 minut). Można też go nie gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie). Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki.
    Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać.
    Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki,
    Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Komentarze do przepisu (2)

konhambos 08 listopada 2018
bardzo smaczna
Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2018
Przepiekna salatka, jakie kolory :-)
Składniki
  • 100 g ryżu
  • 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • SOS
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka sosu chilli (można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku
Składniki