Makaronowa sałatka z tuńczykiem

Makaronowa sałatka z tuńczykiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Mam taką prawidłowość w tworzeniu nowych dań, że najlepsze połączenia smaków powstają wtedy, kiedy muszę wymyślić coś fajnego, z tego co jest w domu, ponaglany presją czasu! Czasem dodatkowo udział w takich daniach mają produkty, które przygotowałem z myślą o innych daniach, ale jak zwykle w nadmiarze i dobrze byłoby je jakoś sensownie wykorzystać! Tak w wielkim skrócie mogę opisać w jaki sposób powstała "makaronowa sałatka z tuńczykiem", bowiem "z wczoraj" zostało trochę ugotowanego makaronu, goście zapowiedzieli telefonicznie rychłe przybycie, a w kuchennych szafkach zawsze znajdzie się kilka puszek z czymś o uniwersalnym zastosowaniu! No i trzeba wymyślić już tylko sensowne połączenia smaków. Zapewniam, że słodycz ananasa doskonale łączy się z kukurydzą, jajkami i majonezem, tuńczyk dodaje wykwintności, a fasola zapewnia sytość. To jest pyszne i syte! Każdy, kto zechce samodzielnie wykonać tą sałatkę, pełną listę składników i sposób przygotowania znajdzie w szczegółowym opisie. Smacznego! <WJ>

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w zalewnie naturalnej
  • 1 mała puszka ananasa
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, studzimy.



    Wszystko puszkowe osączamy z zalewy, przekładamy do dużej miski w której będziemy łączyć wszystkie składniki. Dodajemy makaron, posiekany szczypior i ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę, jajka. Wszystkie składniki mieszamy razem z majonezem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki
  • 250 g makaronu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki tuńczyka w zalewnie naturalnej
  • 1 mała puszka ananasa
  • 3 jajka
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz
Składniki