Makaron z szynką i świeżymi figami

Makaron z szynką i świeżymi figami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Salatka z makaronem, figami, mozzarella i szynka serrano w miodowym sosie winegret. Pyszna jako przystawka albo glówne danie np. na kolacje.

Składniki

  • 350 g makaronu
  • 6 dojrzałych, świeżych fig
  • 8 plastrów szynki góskiej (np. serrano)
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • MIODOWY VINAIGRETTE:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • ocet sherry ( lub winny)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy miodowy vinaigrette.
    Obrac szalotke i pokroic, dodac pieprz, miód oraz ocet i oliwe w proporcjach 1:3 ( 1 czesc octu i 3 czesci oliwy)
    Wszystko zmiksowac blenderem.

  2. Makaron zagotowac "al dente".
    W tym czasie usmazyc bez tluszczu 4 plastry szynki pokrojone na male kawalki.
    Pozostale 4 plastry szynki pokroic wzdluz na 3-4 paski i zrolowac.
    Obciac konce fig i pokroic je na cwiartki, mozzarelle pokroic w plastry.
    Makaron zmieszac z szynka, plastrami mozzarelli, figami i skropic spora iloscia dressingu.
    Mozna podawac równiez z parmezanem

Komentarze do przepisu (1)

Futka 15 maja 2014
Pyszności! :)
Składniki
  • 350 g makaronu
  • 6 dojrzałych, świeżych fig
  • 8 plastrów szynki góskiej (np. serrano)
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • MIODOWY VINAIGRETTE:
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • ocet sherry ( lub winny)
  • oliwa z oliwek
Składniki