Letnia sałatka warstwowa

Letnia sałatka warstwowa
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Letnia sałatka warstwowa to świetna propozycja na śniadanie lub kolację, może również stanowić pyszny dodatek do potraw z grilla. Kolorowe warstwy warzyw idealnie komponują się z serkiem wiejskim i tworzą pyszną całość.

Składniki

  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 500 g serka wiejskiego
  • 2  czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • pęczek szczypioru z dymki
  • pęczek szczypioru z dymki
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy na dno szklanej miski.
    W małą kostkę kroimy rzodkiewki i układamy je na warstwie ogórków.
    Kolejną warstwę sałatki stanowi odsączony na sitku serek wiejski, który równomiernie rozprowadzamy na rzodkiewkach.
    Serek oprószamy szczyptą soli, czosnku granulowanego oraz czarnym pieprzem.
    Cebulę drobno siekamy i układamy na warstwie sera.
    Obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę i rozprowadzamy na cebuli, posypujemy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem.
    Ostatnią warstwę sałatki stanowi posiekany szczypior z dymki.
    Gotową sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki.

Komentarze do przepisu (1)

mangiare 04 maja
Pięknie się prezentuje w tym szklanym naczyniu. Taka sałatka na bogato do obiadu lub na grilla. Brava!
Składniki
  • 2 duże ogórki szklarniowe
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 500 g serka wiejskiego
  • 2  czerwone cebule
  • 3 pomidory
  • pęczek szczypioru z dymki
  • pęczek szczypioru z dymki
  • czarny pieprz
  • sól
Składniki