Lekka sałatka z białą fasolka marchwią i fetą

Lekka sałatka z białą fasolka marchwią i fetą
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sałatka ułożona na półmisku warstwami, wygląda bardzo apetycznie i niezwykle wykwintnie. Natomiast dzięki połączeniu fasolki i słodkiej marchwi ma wyjątkowy smak i jest nader sycąca :). Co ważne fasolka boundelle została ugotowana na parze , dzięki temu zawiera wszystkie swoje cenne właściwości- minerały i witaminy. Polecam wszystkim niezależnie od wyznań czy stosowanych diet.

Składniki

  • 1 puszka białej fasolki na parze bounduelle
  • 5 marchewek
  • 1 ser feta sałatkowy
  • 4 liście sałaty lodowej, 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 1/2 małego pora, 2 garści rukoli, 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Całe marchewki gotujemy do miękkości ( ok 25-30 minut). W miedzy czasie otwieramy puszkę białej fasolki bounduelle , odsączamy na durszlaku. Wyjmujemy ser feta z opakowania i kroimy w ok. 1 cm kosteczkę. Rzodkiewki płuczemy, i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Opłukanego i sparzonego wrzątkiem pora kroimy w talarki, a sałatę lodowa rwiemy na kawałki.


  2. Przygotowujemy sos : oliwę z octem balsamicznym mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem -ja dodałam 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki soli.

  3. Ugotowaną i przestudzoną marchew obieramy i kroimy w plasterki. Składniki sałatki układamy na półmisku warstwowo : szpinak, sałata, rukola, polewamy 2 łyżkami octu balsamicznego. Dalej ser feta, marchew, biała fasolka, por, rzodkiewka reszta sosu. Najlepiej smakuje schłodzona. Sałatkę można również wymieszać w salaterce bez układania warstwami - rzecz gustu :)

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Joanna 22 czerwca 2016
Wszystko co lubię w jednej sałatce :-)
ekspansja-smaku 30 czerwca 2016
Bardzo się cieszę że trafiłam w Twój gust :)
Składniki
  • 1 puszka białej fasolki na parze bounduelle
  • 5 marchewek
  • 1 ser feta sałatkowy
  • 4 liście sałaty lodowej, 1/2 opakowania szpinaku baby
  • 1/2 małego pora, 2 garści rukoli, 4 rzodkiewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku
Składniki