Lekka sałatka śledziowa

Lekka sałatka śledziowa
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Śledzie z dodatkiem jabłka, żurawiny i rodzynek, do tego przyjemnie lekko pękająca musztarda francuska, bajka.

Składniki

  • 3 płaty śledziowe 330-350 g
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1,5 cebuli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • pęczek koperku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Rodzynki i żurawinę moczymy w gorącej wodzie, gdy lekko napęcznieje, odcedzamy z wody.
    Filety rybne płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę.
    Jabłka obieramy i kroimy w podobną kostkę jak śledzie.
    Rybę i jabłka mieszamy w misce, posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
    Dodajemy posiekaną cebulę, żurawinę z rodzynkami, mieszamy. Całość doprawiamy majonezem i musztardą, mieszamy i podajemy.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 22 lutego 2018
Dawaj tu tego śledzika i nawet nie mów, że był zrobiony :D
Ale mi teraz smaka narobiłaś siostra, a coś za... Czytaj całość »
Dawaj tu tego śledzika i nawet nie mów, że był zrobiony :D
Ale mi teraz smaka narobiłaś siostra, a coś za mną tak chodziło do rana, tylko nie wiedziałem co ;)
Na jutro będzie jak znalazł i już dziś zrobię i zaniosę swoją porcję do firmy, bo daleko nie mam hihi.
KORAL 22 lutego 2018
Przesłałam Ci , nie rób, jutro dojdzie :)
Nevermore 22 lutego 2018
Oki, to zrobię na sobotę, bo chłopaki na dwa dni z KRK wpadają, a wiesz dobrze, jak to studenciaki mają... Czytaj całość »
Oki, to zrobię na sobotę, bo chłopaki na dwa dni z KRK wpadają, a wiesz dobrze, jak to studenciaki mają xD
Przejdą przez kuchnię, jak szarańcza i nic dla nas biedaków nie zostanie ;)
Składniki
  • 3 płaty śledziowe 330-350 g
  • 2 kwaskowe jabłka
  • 1,5 cebuli
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • pęczek koperku
  • 1,5 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • pieprz
Składniki