Lekka mizeria w koziej oprawie

Lekka mizeria w koziej oprawie
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na smaczną i lekką mizerię, otuloną sosem na bazie koziego jogurtu z dodatkiem świeżego koperku i czosnku.

Składniki

  • 1 duży ogórek zielony
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • pieprz czarny
  • sól ziołowa

Przygotowanie

  1. Ogórka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki, które oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły "wodę".

  2. W tym czasie przygotujemy delikatny sos.

    Do miseczki dodajemy jogurt kozi, cukier brzozowy (ksylitol), posiekany drobno koperek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą ziołową.

  3. Plasterki ogórka odsączamy z nadmiaru wody i mieszamy z lekkim sosem jogurtowym. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

  4. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (7)

anna-martyka-3 16 lutego 2015
yyyy pychotka
luna76 16 lutego 2015
mmmmm, pyszności!!!!
monikagotuje 16 lutego 2015
Smaczna mizeria i do tego ten jogurt kozi musi smakować wybornie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 duży ogórek zielony
  • 125 g naturalnego jogurtu koziego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1 łyżeczka cukru brzozowego
  • pieprz czarny
  • sól ziołowa
Składniki