Lekka mizeria

Lekka mizeria
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na zdrową, soczystą i lekką mizerię na bazie jogurtu naturalnego. Sprawdzi się jako doskonały dodatek do obiadu.

Składniki

  • 4 - 5 ogórków gruntowych
  • mały pęczek koperku
  • mała czerwona cebulka
  • ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy lub stewia

Przygotowanie

  1. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki.

    Tak pokrojone ogórki posypujemy solą i odstawiamy na chwilę, aby "puściły" wodę.

    W tym czasie przygotowujemy lekki sos jogurtowo - czosnkowy. Do miseczki dodajemy jogurt naturalny, posiekany drobno koperek, przeciśnięty przez praskę mały ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i cukrem trzcinowym (lub stewią).

    Plasterki ogórka odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulkę i wszystko mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem jogurtowym.

    Życzę smacznego! :)

Składniki
  • 4 - 5 ogórków gruntowych
  • mały pęczek koperku
  • mała czerwona cebulka
  • ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz
  • cukier trzcinowy lub stewia
Składniki