lawendowa sałatka

lawendowa sałatka
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
nikt się tego nie spodziewał, smak zapiera dech w piersi a potem słychać tylko "... mmm .. mmm ...mmmmm" zdrowa, pożywna, bez laktozy, bardzo oryginalna przystawka lub kolacja :)

Składniki

  • mix sałat z rukolą - 1 miska (1 paczka 100g)
  • borówka amerykańska - 1 szklanka (1 opakowanie 125 g)
  • ser lawendowy - 4 plasterki (wolnodojrzewający)
  • Orzeszki piniowe - 2 czubate łyżki
  • olej lniany - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Sałatę myję, rwę i wrzucam do miseczki.
    To samo robię z rukolą (w proporcji 4:1) - rukola ma kluczowe znaczenie w kompozycji smaków.
    (...albo wrzucam z gotowej paczki)

    Podobnie borówki, myję i rozrzucam po miseczce.

  2. Plastry sera kroję w cienkie paski - wprost do miski, bo potrafi się kruszyć.
    Używam zdrowszego sera, gdzie w procesie dojrzewania już pozbawiony jest laktozy. Ten mam wyjątkowy smak - holenderski wiejski ser z lawendą i tymiankiem - pychotka, idealny do sałatek :)
    Rozrzucam paski po sałacie.

  3. Posypuję całość orzeszkami. Jak mam czas, to wcześniej je podprażam (potem fajnie chrupią).
    Polewam olejem lnianym.
    Nie mieszam. Składniki są różnej wielkości i tekstury, więc co nie spadło na dno miseczki, miesza się przy nakładaniu :)

    przyznam się ... umarłam i narodziłam się na nowo - niebiański smak:)

Komentarze do przepisu (7)

slodkisentyment 23 maja 2019
Piękne kolory :)
helenapon 23 maja 2019
Przepięknie się prezentuje.
konhambos 23 maja 2019
jeszcze nigdy nie jadlam lawendowego sera, musze wypróbowac, salatka pieknie sie prezentuje
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mix sałat z rukolą - 1 miska (1 paczka 100g)
  • borówka amerykańska - 1 szklanka (1 opakowanie 125 g)
  • ser lawendowy - 4 plasterki (wolnodojrzewający)
  • Orzeszki piniowe - 2 czubate łyżki
  • olej lniany - 2 łyżki
Składniki