Krabowa z czerwonym ryżem

Krabowa z czerwonym ryżem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: biodika
Sałatka krabowa dobrze doprawiona czosnkiem

Składniki

  • 3 paczki mrożonych paluszków krabowych (750 g)
  • 4 jajka
  • 200 g czerwonego ryżu
  • 4 ogórki konserwowe
  • 8 dużych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • majonez do smaku
  • sól morska i pieprz

Przygotowanie

  1. Gotowanie:

    Ryż czerwony gotować z łyżeczką soli przez 40 minut pod przykryciem na małym ogniu.
    Jajka ugotować na twardo.
    Paluszki krabowe wrzucić na wrzątek i gotować ok. 5 minut.

  2. Przygotowanie:

    Ryż odcedzić i ostudzić. Jajka ostudzić i pokroić w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokroić na 0,5 cm kawałki.
    Do dużej miski pokroić: pomidory suszone (te z zalewy wymagają użycia mniej siły), drobno ogórki konserwowe, koperek oraz przecisnąć 2 ząbki czosnku.

    Połączyć wszystkie składniki dodając sól morską, pieprz i majonez do smaku.

  3. Sałatkę przechowywać w lodówce do 4 dni.

Komentarze do przepisu (2)

danielek 07 stycznia
Zrobię.Dzieki :)
biodika 07 stycznia
Polecam, sałatka wciąga jak jedzenie chipsów :)
Składniki
  • 3 paczki mrożonych paluszków krabowych (750 g)
  • 4 jajka
  • 200 g czerwonego ryżu
  • 4 ogórki konserwowe
  • 8 dużych suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • majonez do smaku
  • sól morska i pieprz
Składniki