Kolorowa surówka z czerwonej kapusty i kolorowych marchewek

Kolorowa surówka z czerwonej kapusty i kolorowych marchewek
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: FoodSafari
Pyszna, chrupiąca surówka idealna do obiadu, domowych hamburgerów, hot dogów, dań z grilla oraz moich ulubionych wrapów.

Składniki

  • 200-300 g czerwonej kapusty
  • marchewka pomarańczowa
  • marchewka żółta
  • Por
  • kwaśne jabłko
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • 3 łyżki jogurtu nadbużańskiego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Kapustę cienko szatkujemy. Marchewki i jabłko kroimy w zapałkę, dobrze w tym celu użyć mandoliny z końcówką do krojenia w julienne. Pora kroimy w cienkie plasterki. Surówkę solimy, pieprzymy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem pudrem. Wstępnie mieszamy. Dodajemy posiekaną zieleninę oraz majonez i jogurt. Mieszamy. Surówkę przed podaniem schładzamy w lodówce minimum 15 minut.

Składniki
  • 200-300 g czerwonej kapusty
  • marchewka pomarańczowa
  • marchewka żółta
  • Por
  • kwaśne jabłko
  • natka pietruszki, koperek, szczypiorek
  • 3 łyżki jogurtu nadbużańskiego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy
Składniki