Kolorowa sałatka z rukolą, pomarańczą i tortellini

Kolorowa sałatka z rukolą, pomarańczą i tortellini
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bake-cook
Szybka treściwa sałatka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj tortellini wg przepisu na opakowaniu --> zagotuj wodę, wrzuć tortellini i gotuj na małym ogniu przez 1 minutę. Odcedź.

    Ja dla dwóch osób użyłam mniej niż połowę opakowania.

    Opłucz rukolę, lekko ją osusz.

    Pomarańcz obierz ze skórki, pokrój na małe części. Jeśli Ci się uda powyciągaj pestki :)

    Umieść wszystkie trzy składniki w misce, wymieszaj.

  2. Polej sałatkę oliwą z oliwek - ok 3 łyżek. Ja użyłam o smaku czosnkowo bazyliowym - bardzo prosta do wykonania w domu, ale są również gotowce w sklepach.

    Dopraw solą i pieprzem. Dodatkowo użyłam przyprawy suszonych pomidorów z chilli, odrobinę bazylii.

    Wymieszaj.

  3. Upraż słonecznik: rozgrzej patelnię, nie dodawaj tam żadnego tłuszczu. Kiedy patelnia będzie dość ciepła wrzuć słonecznik i trzymaj tak długo, aż będzie miał ładny brązowy odcień.

    Pamiętaj, aby słonecznik co chwilę mieszać, aby się nie spalił.

  4. Posyp sałatkę uprażonym słonecznikiem. Gotowe.

    Sałatka jest dobra kiedy jest podawana na świeżo. Wtedy to tortellini są lekko ciepło. Z lodówki nie smakuje tak dobrze :)

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 17 lipca
Pyszotka:)
Składniki
Składniki