Kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem

Kokardki z brokułem, groszkiem i łososiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Prosta i smaczna sałatka z łososiem i warzywami.

Składniki

  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • 150 g makaronu farfalle
  • 250 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 250 g zielonego groszku

Przygotowanie

  1. Wykonanie
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, nacieramy nim fileta łososia. Rybę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy olejem. Wkładamy do naczynia i zapiekamy w temperaturze 190 stopni przez 15 minut.
    Po upieczeniu posypujemy koperkiem i przykrywamy folią aluminiową na 10 minut.
    Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepis na opakowaniu. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą aby się nie posklejały.

  2. We wrzątku blanszujemy warzywa. Wkładamy brokuła na 3 minuty do wrzątku, a następnie do zimnej wody na trzy minuty. Groszek do wrzątku na dwie minuty i na dwie do zimnej. (sposób blanszowania pokazany na filmie).
    Wszystkie przestudzone składniki razem mieszamy łososia delikatnie rozdrabniamy ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 16 maja
Bardzo smaczna salatka!
Docherro 17 maja
Świetna sałatka:)
Składniki
  • 250 g filetu z łososia bez skóry
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • posiekany koperek
  • 150 g makaronu farfalle
  • 250 g brokuła, podzielonego na różyczki
  • 250 g zielonego groszku
Składniki