Kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryki,cebuli,pora,marchewki i przypraw.

Kiszona kapusta pekińska z dodatkiem papryki,cebuli,pora,marchewki i przypraw.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Docherro
Zdrowie w słoju i na talerzu.Pyszna i aromatyczna kapusta świetna do obiadu jak również na kanapki.Mały trud a popłaca i zadowoli każdego. 5-6 dni i możemy delektować się kapustką,tyle trwa proces kiszenia. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • Kapusta pekińska średnia
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt mała
  • marchew 1szt
  • por biała część
  • cebula czerwona 1/2
  • cebula 1 szt
  • liscie laurowe 3 szt
  • Ziele angielskie kilka szt
  • kminek 1 kopiata łyżka (opcjonalnie)
  • Sól morska płaska łyżka

Przygotowanie

  1. Kapustę pokroić w grubsze paski ,papryki i cebule również.Pora oczyszczonego pokroić w talarki .Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Wszystko dać do miski.
    Dodać ziele,liście,sól i kminek.

  2. W misce wymieszać rękoma warzywa.Ugniatać by puściły soki.
    Odstawić na pół godz.
    W tym czasie przygotować słój na 2,5l wytrzeć by był suchy.

  3. Kapustę ciasno ugniatać w słoju,pokaże się sok,odlać do garnka przyda się do dolewki.
    Słój przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu.
    Obserwować jak będzie kapusta miała z wierzchu sucho dolać sok spod niej lub zimną przegotowaną wodę,tak by była góra zalana.
    Kiedy będzie już ukiszona dać do lodówki i można już zajadać.

  4. Smacznego życzę!

Komentarze do przepisu (28)

fafiatko 17 kwietnia 2018
Rewelacyjna kapusta i jaka kolorowa, po ukiszeniu musi smakowac oblednie z warzywami!
bryssska 17 kwietnia 2018
Na bogato, wygląda bardzo apetycznie ;-) pycha ;-)
Bellapi 18 kwietnia 2018
Pyszne muszę zrobić niebawem, w krajach azjatyckich taki specjał nazywa się kimchi z tą różnicą że... Czytaj całość »
Pyszne muszę zrobić niebawem, w krajach azjatyckich taki specjał nazywa się kimchi z tą różnicą że fermentuje się nawet 2 lata, podobno czym dłużej tym lepiej :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kapusta pekińska średnia
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • papryka zielona 1 szt mała
  • marchew 1szt
  • por biała część
  • cebula czerwona 1/2
  • cebula 1 szt
  • liscie laurowe 3 szt
  • Ziele angielskie kilka szt
  • kminek 1 kopiata łyżka (opcjonalnie)
  • Sól morska płaska łyżka
Składniki