Kiszona czerwona kapusta

Kiszona czerwona kapusta
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dariusz-D
Przyznam , że 1 raz ukisiłem czerwoną kapustę , bo obawiałem się że jak w przypadku kiszonych buraków , będę musiał drogą prób i błędów nauczyć się jak ma wyjść prawdziwy ukiszony burak , ale na szczęście udało się. Kapusta jest aromatyczna i bardzo chrupiąca. Do obiadu podałem ją praktycznie bez żadnych przypraw, no... troszkę cukru dałem:-)

Składniki

  • 1 główka czerwonej kapusty , sół (opcjonalnie cukier) , 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie

  1. Kapustę drobno szatkujemy i w misce ugniatamy dodając sól.
    Kapusta musi puścić sok, więc musi postać z 2 godzinki Co jakiś czas dość mocno ją traktujemy , ubijając i tłamsząc :-)

  2. Dodajemy przyprawy i wkładamy do suchego słoja dość mocno ugniatając.
    Zakręcamy mocno ,aby proces fermentacji odbył się bez dostępu powietrza.
    Ja słój umieściłem w ciemnym miejscu.
    Trzeba jednak minimum 10 dni poczekać aż kapusta dobrze się ukisi.
    Potem słój umieściłem w lodówce, aby przerwać proces.
    Następnym razem dodam więcej przypraw , np, cukier i goździki.

Komentarze do przepisu (12)

fafiatko 16 kwietnia
Musi byc pyszna a nigdy nie jadlam!
Docherro 16 kwietnia
Pyszna,przyznam,że też nigdy nie kisiłam czerwonej kapusty .Czas to nadrobić:)
kulinarnagosia 17 kwietnia
Dokładnie, wystarczy dodać odrobinę cukru i niczego więcej nie trzeba, jest pyszna!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 główka czerwonej kapusty , sół (opcjonalnie cukier) , 2 listki laurowe, 2 ziela angielskie, 2 ząbki czosnku.
Składniki