Kimchi

Kimchi
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: swiat_lucy
Kiszona kapusta tylko w wersji azjatyckiej pikantniejsza i bardziej aromatyczna niż nasza polska kiszona kapusta. Jest pełna witamin i niskokaloryczna o pięknym różowym kolorze od rzodkiewek Do przygotowania kimchi wystarczy kilka łatwo dostępnych produktów oraz co najmniej 24 godziny na fermentację.

Składniki

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 pęczki rzodkiewek
  • 4-5 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 1½ łyżki soli

Przygotowanie

  1. Poszatkować kapustę i rzodkiewki. Posypać solą i odstawić na godzinę.

  2. Posiekać drobno czosnek.
    Obrany imbir i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    Pokroić papryki.

  3. Wszystkie składniki dodać do kapusty odstawić do fermentacji. Pozostawić w temperaturze pokojowej w zamkniętym słoiku przez 1-2 dni. Kimchi powinno zacząć kwaskowato pachnieć i smakować, Po tym czasie można umieścić je w lodówce, co spowolni fermentację, choć nie zatrzyma jej całkowicie. Można jeść kimchi po paru dniach zależne od tego czy lubimy mniej czy bardziej kwaśny smak .

Składniki
  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 2-3 pęczki rzodkiewek
  • 4-5 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • 3-4 cm świeżego imbiru
  • 1½ łyżki soli
Składniki