Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kardamonovy
Kasza jęczmienna z kurczakiem i warzywami

Składniki

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 małych brukselek
  • pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. Z sosu sojowego, słodkiej papryki, imbiru i odrobiny oleju robimy marynatę, którą zalewamy pierś, odstawiamy na pół godziny. Kaszę płuczemy na sicie i gotujemy al dente (trwa to około 5 minut), odcedzamy. Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy 40 minut w 190 stopniach. Brukselkę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, myjemy, osuszamy i skrapiamy małą ilością oleju. Wkładamy ją do piekarnika (obok kurczaka) 15 minut przed końcem pieczenia mięsa - wszystko ładnie razem dojdzie. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy mieszankę chińską, garam masalę, wszystko smażymy 2 minuty. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na chwilę. Kaszę mieszamy z warzywami, pieczoną brukselką, doprawiamy solą i pieprzem, można dolać do tego sos z pieczenia mięsa, mieszamy. Na wszystko kładziemy grube plasterki piersi z kurczaka.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 20 listopada 2017
Przepyszne i pożywne połączenie! Uwielbiam kaszę jęczmienną :)
Nevermore 20 listopada 2017
Super danio, dobrze że nie wiadomo z czym ;)
GREGORHSPEED 20 listopada 2017
Cudowne połączenie...i ta brukselka <3
Składniki
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 20 małych brukselek
  • pół opakowania mrożonej mieszanki chińskiej
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
Składniki