Karnawałowe przekąski - Sałatka „Kuchnia niebiańskiego spokoju”

Karnawałowe przekąski - Sałatka „Kuchnia niebiańskiego spokoju”
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Przepis na tę sałatkę przywędrował do mnie kilka lat temu. Nie pomnę już skąd. Od tego czasu wśród wielu sałatek, zajmuje miejsce na podium. A z przyjaciółmi nazwaliśmy ją właśnie kuchnią niebiańskiego spokoju ponieważ od początku kojarzyła nam się z azjatycką kuchnią…

Składniki

  • wędzone udko z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka ananasa (340 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 saszetka ugotowanego ryżu długoziarnistego (100g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Ugotowany i ostudzony ryż wsypałem do miseczki. Dodałem drobno pokrojone, wędzone udko z kurczaka.

  2. Umyłem paprykę, osuszyłem, usunąłem gniazda nasienne i drobno pokroiłem. Dodałem do miseczki. Następnie dodałem odsączoną kukurydzę.

  3. Posiekałem drobno pęczek koperku.
    Dodałem do miseczki razem z odsączonym i pokrojonym ananasem (choć tak realnie, to kolejność warstw nie ma znaczenia).

  4. Wszystko doprawiłem solą, pieprzem i majonezem z jogurtem, dokładnie wymieszałem, przełożyłem do salaterki i odstawiłem do lodówki, żeby wszystko się dobrze "przegryzło". Najlepsza jest następnego dnia.
    Smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

Futka 04 stycznia 2017
Świetna i bardzo smakowita sałatka <3
Facet_w_kuchni 04 stycznia 2017
Dopiero później zobaczyłem, że robiłaś podobną choć bardziej w pikantnej nucie...
Myślę, że równie... Czytaj całość »
Dopiero później zobaczyłem, że robiłaś podobną choć bardziej w pikantnej nucie...
Myślę, że równie dobrą :-)
Pozdrawiam cieplutko
Futka 06 stycznia 2017
:*
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • wędzone udko z kurczaka
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 puszka ananasa (340 g)
  • 1 pęczek koperku
  • 1 saszetka ugotowanego ryżu długoziarnistego (100g)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
Składniki