Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 159
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 449
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 122
Przepis na prosty obiad dla całej rodziny, który przygotujesz dość szybko i b...
Odsłon: 1427
Przepis na błyskawiczny obiad z prostych składników. Wystarczy podsmażyć kurc...
Odsłon: 131
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 159
Młoda kapusta jest bardzo delikatna, jak sałata. Polecam.
Odsłon: 449
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 122
Przepis na prosty obiad dla całej rodziny, który przygotujesz dość szybko i b...
Odsłon: 1427
Przepis na błyskawiczny obiad z prostych składników. Wystarczy podsmażyć kurc...
Odsłon: 131
Składniki
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.
Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.
Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.
Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.
Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).