Kapusta pekińska kiszona z pomarańczami

Kapusta pekińska kiszona z pomarańczami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kiszona w ten sposób kapusta pekińska jest trochę kwaśna, trochę słodka, trochę pikantna i bardzo aromatyczna, a przy tym piękna, kolorowa. Smaczna jedzona samodzielnie albo jako dodatek do obiadu. Dobrze komponuje się właściwie z każdym rodzajem potrawy. Mniam!

Składniki

  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 czerwone papryki
  • 5 niezbyt wielkich pomarańczy, najlepiej czerwonych
  • 1 korzeń białej rzodkwi
  • kawałek świeżego imbiru (jakieś 3-4 cm)
  • płaska łyżka soli (najlepiej kamiennej)
  • łyżeczka płatków chili

Przygotowanie

  1. Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i poszatkuj cienko. Z papryki usuń gniazda nasienne i pestki, pokrój w cienkie paski. Białą rzodkiew umyj i podziel na cienkie ćwierć-plasterki. Pomarańcze obierz ze skórki (skórki zostaw na ocet, o którym napiszę wkrótce), oczyść z nadmiaru albedo (to ta biała część pod skórką) i podziel na cienkie półplasterki. W razie konieczności usuń pestki, Moro prawie nie mają pestek. Imbir obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce.

  2. Warzywa, owoce i przyprawy wymieszaj dokładnie w dużej misce i pozostaw na godzinkę, by puściły sok.

  3. Teraz zawartość miski przełóż do słoja i ubij porządnie, by kiszonka pokryła się sokiem.

  4. Słoik zamknij szczelnie i pozostaw go w raczej ciepłym miejscu na 3-4 dni. Potem możesz przenieść słoik w chłodniejsze miejsce – dzięki temu kapusta pekińska kiszona z pomarańczami nie stanie się bardzo kwaśna.

  5. Zależnie od panującej w pomieszczeniu temperatury kiszonka powinna być gotowa już po około 3 dniach. Warto ją wtedy spróbować i zdecydować, czy wolisz bardziej kwaśną (wtedy zostaw ją na blacie przez kolejny dzień czy dwa, choć oczywiście możesz już podjadać), czy taki smak już Ci odpowiada (wówczas przenieś ją do chłodu).

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 18 stycznia 2018
uwielbiam, kiszonki, pomarancza za bardzo nie dominuje smaku?
Nevermore 18 stycznia 2018
Bardzo ciekawe połączenie, trzeba będzie w sezonie zrobić :)
hajduczek-naturalnie 20 stycznia 2018
Nie, zwłaszcza, że czerwone pomarańcze nie są bardzo słodkie. Cała kiszonka smakuje po prostu jak aromatyczna... Czytaj całość »
Nie, zwłaszcza, że czerwone pomarańcze nie są bardzo słodkie. Cała kiszonka smakuje po prostu jak aromatyczna surówka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 średnia kapusta pekińska
  • 2 czerwone papryki
  • 5 niezbyt wielkich pomarańczy, najlepiej czerwonych
  • 1 korzeń białej rzodkwi
  • kawałek świeżego imbiru (jakieś 3-4 cm)
  • płaska łyżka soli (najlepiej kamiennej)
  • łyżeczka płatków chili
Składniki