Kalafior zapiekany z batatami i miętą

Kalafior zapiekany z batatami i miętą
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: kalina11
Obiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem.

Składniki

  • 1/2 kalafiora
  • 1 batat
  • 1 papryka żółta
  • 70 g kabanosów
  • przyprawa grecka
  • 1 garść szpinaku baby
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • sól pieprz
  • 1/2 szklanki listków mięty

Przygotowanie

  1. Batat obieram myje, i kroję na paski tak jak frytki. Kalafior myję, dzielę na różyczki, paprykę kroję w paski. Batat i paprykę do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę, oliwę, mieszam i wykładam na blaszkę na papier do pieczenia. Kalafior przekłada do miski, dodaję przyprawy te same i curry, dodaję do warzyw n blaszkę, kabanosy pokrojone też. Wstawiam do piekarnika temp 190 stopni na 20-25 minut. W trakcie pieczenia kalafiora przewracam. Podaję z sosem zrobionym z jogurtu, do którego dodaję sól, pieprz, miętę posiekaną. Podaję warzywa ze szpinakiem i na to sos.

Komentarze do przepisu (2)

gochna55 05 lutego 2018
To coś, co "tygrysy lubią najbardziej". Fajny przepis - zabieram bez pytania, bo już pewnie nic nie... Czytaj całość »
To coś, co "tygrysy lubią najbardziej". Fajny przepis - zabieram bez pytania, bo już pewnie nic nie zostało na spróbowanie.
kalina11 06 lutego 2018
Niestety zjedzone :-) ja też lubię takie lekkie dania
Składniki
  • 1/2 kalafiora
  • 1 batat
  • 1 papryka żółta
  • 70 g kabanosów
  • przyprawa grecka
  • 1 garść szpinaku baby
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka curry
  • sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • sól pieprz
  • 1/2 szklanki listków mięty
Składniki