Jarzynowa z jabłkiem

Jarzynowa z jabłkiem
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjna sałatka jarzynowa, oczywiście każda jest inna i każdy ma swoją ulubioną. Moja wersja nie zawiera ziemniaków (których nigdy nie chce mi się gotować ;P), za to dodatek całego jabłka sprawia, że sałatka zyskuje świeżość i chrupkość.

Składniki

  • ugotowana włoszczyzna (najlepsza taka z rosołu, u mnie 3 marchewki, pietruszka i mały kawałek selera)
  • puszka/słoik groszku konserwowego
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz
  • jabłko
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • opcjonalnie szczypiorek

Przygotowanie

  1. Jajka obrać ze skorupek. Włoszczyznę i jajka pokroić w drobną kostkę. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego, można obrać, ja zostawiłam skórkę. Jabłko i ogórki drobno pokroić i przesiekać. Składniki podczas krojenia przerzucać do dużej miski. Groszek odsączyć i wrzucić do reszty składników. Dodać majonez, musztardę, doprawić solą i pieprzem, można też dodać posiekany szczypiorek. Zawartość miski dokładnie wymieszać. Sałatka jest pełna smaku już w dniu zrobienia, ale po nocy w lodówce jest bardziej "przegryziona" i wtedy warto ją podać na stół. :)

Komentarze do przepisu (2)

danielek 3 dni temu
Też nie dodaję ziemniaków ale jabłko super pasuje :)
SlodkaPistacja 3 dni temu
:D
Składniki
  • ugotowana włoszczyzna (najlepsza taka z rosołu, u mnie 3 marchewki, pietruszka i mały kawałek selera)
  • puszka/słoik groszku konserwowego
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól do smaku (u mnie pół łyżeczki)
  • świeżo mielony pieprz
  • jabłko
  • 5-6 łyżek majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • opcjonalnie szczypiorek
Składniki