Jajka faszerowane pastą z łososiem

Jajka faszerowane pastą z łososiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Faszerowane jajka to fajna przekąska. Można je też przygotować na kolację.

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 50 g wędzonego łososia
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub szczypioru z dymki
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: np. kawior, papryka, zielenina, natka

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy w zimnej wodzie i obieramy

    Jajka przekrawamy na pół i wyjmujemy delikatnie połówki żółtek.

    Białka odstawiamy na paterę lub specjalny talerz do jajek

    Żółtka i mięso z wędzonego łososia miksujemy na gładka masę. Ja zrobiłam to za pomocą blendera

    Do gładkiej masy dodajemy pieprz, łyżeczkę majonezu oraz posiekany drobno szczypiorek, ewentualnie sól ( zanim posolimy należy sprawdzić słoność pasty, bo łosoś jest solony ). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy

    Łyżeczką lub za pomocą szprycy wypełniamy miejsca po żółtkach.

    Dowolnie dekorujemy

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 07 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • ok 50 g wędzonego łososia
  • łyżeczka majonezu
  • łyżka posiekanego szczypiorku lub szczypioru z dymki
  • sól
  • pieprz
  • do dekoracji: np. kawior, papryka, zielenina, natka
Składniki