Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka ryżowa z łososiem i awokado to bardzo pożywna i niezwykle smaczna propozycja na lekki lunch lub kolację. Nie tylko efektownie wygląda, ale także dostarcza zbilansowanych składników odżywczych. Sałatka świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju imprezach, na których chcesz zaskoczyć swoich gości i zaserwować im luksusowy przysmak.
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 295
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1518
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 161
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 295
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1070
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 26
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1518
Składniki
Ryż opłucz pod zimną wodą. Ugotuj go do miękkości w dużej ilości wody. Odcedź i ostudź. Wsyp go miski, dodaj szczyptę soli i dodaj oliwę. Dobrze wymieszaj i rozdrobnij ewentualne grudki widelcem.
Płaty łososia pokrój w grubą kostkę. Serek śmietankowy wyrób na delikatną masę. Awokado obierz i pokrój w kostkę o takiej samej wielkości jak pokrojony wcześniej łosoś. Dopraw je oliwą, szczyptą soli i sokiem z połowy cytryny.
W obręczy o średnicy około 15 cm umieść po kolei: połowę pokrojonego łososia, ryż, awokado, serek śmietankowy i drugą połowę łososia.
Ser cheddar zetrzyj na tarce i posyp sałatkę, całkowicie ją przykrywając. Całość posyp koperkiem. Plasterki łososia zwiń na kształt róż i połóż na wierzchu. Między nimi ułóż rozmaryn i cienki plasterek cytryny.
Zdejmij obręcz i włóż sałatkę ryżową z łososiem i awokado do lodówki. Wyjmij na pół godziny przed podaniem.