Gruszki z ziołowym serem

Gruszki z ziołowym serem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Lekko odparzone gruszki z ziołowym serem, syropem daktylowym i płatkami migdałowymi.

Składniki

  • 2 gruszki konferencje
  • ser kanapkowo sałatkowy 250 g
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki 2-3 łyżki
  • syrop daktylowy ( lub klonowy, czy miód )
  • prażone płatki migdałowe 4 łyżki
  • Do podgrzewania gruszek : 8 gożdzików
  • tymianek
  • cukier ok.1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. W saganku zagotować wodę z cukrem, tymiankiem i goździkami.
    Zmniejszyć ogień do minimum, kiedy woda przestanie wrzeć wkładamy gruszki i podgotowujemy je przez około 5 minut nie dopuszczając do zagotowania wody.
    Gruszki po wyjęciu powinny być dość twarde. Studzimy.
    Ser mieszamy z tymiankiem, natką kolendry i pieprzem.
    Przestudzoną gruszkę kroimy w 1,5- 2 cm plastry i przekładamy ziołowym serkiem.
    Gruszki ustawiamy pionowo, polewamy stropem, posypujemy natką kolendry i płatkami migdałowymi.
    Sałatkę możemy tez zrobić w tradycyjny sposób.
    Gruszki pokroić, dodać ser, płatki migdałowe, natkę i polać syropem.

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 23 maja
Może się nie znam, ale dla mie to jest DZIEŁO SZTUKI :D
Sister, Ty to potrafisz zrobić klimat :)
KORAL 23 maja
Jemy też oczami, co prawda w przenośni ale coś w tym jest...
Nevermore 23 maja
Zgadza się :) Zjadłbym nawet te drewienka ;p
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 gruszki konferencje
  • ser kanapkowo sałatkowy 250 g
  • tymianek 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki 2-3 łyżki
  • syrop daktylowy ( lub klonowy, czy miód )
  • prażone płatki migdałowe 4 łyżki
  • Do podgrzewania gruszek : 8 gożdzików
  • tymianek
  • cukier ok.1 łyżeczka
Składniki