Grecka sałatka z ogórków

Grecka sałatka z ogórków
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Surówki i obiadowe sałatki są nieodłącznym elementem drugiego dania. To orzeźwiający, pyszny, a przede wszystkim zdrowy dodatek. Dla mnie obiad bez surówki jest niekompletnym daniem, dlatego zawsze na talerzu musi znaleźć się solidna porcja chrupiących, sezonowych warzyw. Bohaterem tej sałatki jest zielony ogórek i kilka niewyszukanych dodatków. Przeważnie to zielone warzywo ląduje w klasycznej mizerii. Dziś w nowej odsłonie z dodatkiem marynowanej cebuli i wspaniałego, kremowego sosu jogurtowego inspirowanego tzatziki. Sałatka jest świeża, chrupiąca, lekka i przepyszna! Zakochaliśmy się w niej od pierwszego kęsa!

Składniki

  • 2-3 ogórki długie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 60 ml oliwy extra virgine
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • Sos
  • 240 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek kopru
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy oliwę, oregano oraz ocet winny. Mieszamy i odstawiamy na bok, aby cebula się zamarynowała. W tym czasie ogórki dokładnie myjemy (ja dodatkowo sparzyłam skórkę wrzątkiem) i kroimy w cienkie półplasterki. Znaczenie ma tu sposób pokrojenia ogórków. Tarka, czy szatkownica się tu nie sprawdzi. Ogórki w tym wypadku najlepiej jest pokroić nożem, gdyż zbyt cienkie nie będą już tak chrupiące i pyszne.
    Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Mieszamy całość do połączenia się składników.
    Do ogórków dodajemy marynowaną cebulę razem z marynatą. Dodajemy sos i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

    Uwagi dodatkowe
    - ogórki można odcisnąć z nadmiaru wody, ja tego nigdy nie robię
    - sekretem tej sałatki jest sos, dlatego polecam użyć dobrego, prawdziwego jogurtu greckiego

Komentarze do przepisu (2)

KORAL 24 czerwca
Prosta a smaczna.
Jagodzianka17 27 czerwca
Nam bardzo posmakowała, nawet lepsza od klasycznej mizerii :)
Składniki
  • 2-3 ogórki długie
  • 1 duża czerwona cebula
  • 60 ml oliwy extra virgine
  • 1½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • Sos
  • 240 g gęstego jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 pęczek kopru
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól
Składniki