Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na buraczki na ciepło.

Składniki

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować do miękkości w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).
    Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.
    Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.
    Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.
    Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.
    Podawać z ziemniakami i kaszami.

Komentarze do przepisu (5)

KORAL 16 października
Pyszne, takie na ciepło dzisiaj to się przydadzą, wieje niemiłosiernie.
KulinarnaChwila 17 października
Pyszotka:)
Dolcevita-in-my-kitchen 19 października
Smacznie i zdrowo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko
Składniki