Duszona kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami

Duszona kapusta czerwona z jabłkiem i rodzynkami
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Świetnie pasuje do gęsiny, wołowiny, ale także innych mięs.

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub innego
  • 2 łyżki gęsiego smalcu

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkuj , obrane jabło zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

  2. Na głębokiej patelni lub w szerokim rondlu rozgrzej smalec i wrzuć kapustę, jabłko sok z cytryny. Chwilę przesmaż a następnie dodaj rodzynki i wszystkie przyprawy i ocet. Duś wszystko do miękkości.

  3. Tak przygotowana kapusta powinna mieć słodkokwaśy smak i
    i wyczuwalną nutę przypraw. Świetnie pasuje do gęsiny, wołowiny, ale także innych mięs.

Komentarze do przepisu (1)

mironina 14 listopada 2020
super przepis
Składniki
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub innego
  • 2 łyżki gęsiego smalcu
Składniki