Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pikantna, kolorowa sałatka warzywna może być idealnym recyklingiem pieczeni (wołowiny, kaczki lub gęsi), ryb lub po prostu smaczną sałatką warzywną z grzybami i pestkami granatu. Wraz z pikantnym sosem jest prawdziwą eksplozję smaku i zachwyca swoim kolorowym wyglądem. Jeśli ją przyrządzamy bez mięsa, zamiast niego możemy dodać więcej grzybów.
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20676
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 20676
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 51
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 5191
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 58
Składniki
Obrać marchewki, cebulę i pasternaka i pokroić w drobne paski. Dokładnie umyć pora i paprykę, pokroić w cienkie plasterki. Wyczyścić grzyby shiitake i usunąć łodygi. Pokroić większe okazy na kawałki. Obrać czosnek i imbir i pokroić w drobne paski. Umyć papryczkę chili i pokroić w cienkie plasterki.
Podgrzać oliwę z oliwek w dużej patelni i dodać najpierw marchewki, cebulę, pasternaka i grzyby shiitake, następnie czosnek, imbir i chili i po 2-3 minutach pora i paprykę. Zalać bulionem, sosem sojowym i octem jabłkowym. Wszystko dusić przez kilka minut na małym ogniu. Warzywa powinny nadal być al-dente. Doprawić do smaku solą, pieprzem i syropem klonowym.
Poszarpać resztki pieczeni na kawałki i doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać lekko na patelni. Z gęsi lub kaczki zdjąć skórę. Wymieszać mięso z warzywami. Dodać pestki z granatu i z grubsza pokrojone zioła (np. pietruszkę lub lubczyku)
Rozłożyć sałatkę na cieplo lub zimną na talerzach i udekorować pozostałymi ziołami.