Czerwone buraczki w sosie jogurtowym

Czerwone buraczki w sosie jogurtowym
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pezetuk
Smaczne, kolorowe i nadaje się do wszystkiego :)

Składniki

  • 1. Buraki czerwone, 1 kg
  • 2. Jogurt naturalny, 1 szklanka
  • 3. Majonez, 1/2 szklanki
  • 4. Czosnek, 5 ząbków
  • 5. Sól, cytryna, cukier, pieprz, Do smaku
  • 6. Świeży koperek, 1 pęczek

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować w osolonej wodzie, dodać odrobinę soku z cytryny żeby zachować naturalny kolor buraków. Po ugotowaniu ostudzić i pokroić w ćwiartki. Przełożyć do miski.

  2. Przygotować sos: Jogurt połączyć z majonezem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowany koperek. Kilka gałązek koperku zostawić do dekoracji. Całość wymieszać i wlać do buraczków. Przemieszać i udekorować. Gotowe :) Nadaje się do wszelkiego mięsiwa i wspaniale się z nim komponuje :) Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

kuchniahanny 27 marca 2012
brzmi pysznie, do ulubionych...
rosse 03 kwietnia 2012
Też mi się podoba ten przepis,do ulubionych:)
olina102 15 sierpnia 2012
Aż mi ślinka pociekła:)
Jutro zrobię. Lubię buraczki w każdej postaci.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1. Buraki czerwone, 1 kg
  • 2. Jogurt naturalny, 1 szklanka
  • 3. Majonez, 1/2 szklanki
  • 4. Czosnek, 5 ząbków
  • 5. Sól, cytryna, cukier, pieprz, Do smaku
  • 6. Świeży koperek, 1 pęczek
Składniki