Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym

Czerwona kapusta z chrzanem żurawinowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
Surówka z czerwonej kapusty w kolejnej odsłonie. Tym razem postawiłam na wyrazisty smak i połączyłam czerwoną kapustę z chrzanem. Polecam.

Składniki

  • czerwona kapusta 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • chrzan z żurawiną 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • sól 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Czerwoną kapustę drobno poszatkować, posolić (2 łyżki soli) i odstawić, najlepiej na całą noc. Następnego dnia kapustę zalać gorącą wodą i po chwili odcisnąć.

    Kapusta będzie miękka i straci nadmiar soli. Groszek konserwowy osączyć z zalewy, dodać do kapusty. Warzywa połączyć z majonezem i chrzanem żurawinowym.

    Całość wymieszać, ewentualnie doprawić odrobiną soli. Jeżeli surówka będzie mało wyrazista, można dodać nieco więcej chrzanu, wszystko zależy od naszego podniebienia.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Futka 14 grudnia 2015
Świetna surówka :)
GREGORHSPEED 14 grudnia 2015
Pyszny dodatek do obiadu <3
Składniki
  • czerwona kapusta 1/2 sztuki
  • groszek konserwowy 1/2 puszki
  • chrzan z żurawiną 2 łyżki
  • majonez 2 łyżki
  • sól 2 łyżki
Składniki