Cykoria – surówka na sposób francuski

Cykoria – surówka na sposób francuski
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Cykoria jest jednym z moich ulubionych zimowych warzyw na surówkę. I choć jest to warzywo naprawdę zimowe, to jeszcze na początku maja udało mi się kupić jedno opakowanie, ostatnie w sezonie. Tę cykorię dawno już zjedliśmy, tylko proces pisania trochę się przedłużył. Ale to nic nie szkodzi, bo przecież znów przyda się późną jesienią i zimą. Warto go więc zapamiętać, gdyż sałatka z cykorii jest wyjątkowa!

Składniki

  • opakowanie cykorii (zwykle 2-4 główki)
  • sok z jednej cytryny (lub podobna ilość – 3-4 łyżki – soku Limmi)
  • oliwa z oliwek extra virgin – 3 razy tyle, ile jest soku z cytryny – nie zastępuj oliwy olejem!
  • opcjonalnie – pół łyżeczki cukru dla złagodzenia goryczki (można pominąć, ponieważ oryginalny vinegret nie zawiera cukru)
  • 2 większe lub 3 małe ząbki czosnku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • duża szczypta soli kamiennej
  • płaska łyżeczka ulubionych ziół – zwykle używam prowansalskich, a tym razem wybrałam świeży cząber górski

Przygotowanie

  1. Kupując cykorię, wybieraj jak najjaśniejsze główki, ponieważ są najdelikatniejsze w smaku i najmniej gorzkawe.

  2. Opłucz cykorię w letniej wodzie, usuń zewnętrzne liście, jeśli są brzydkie i uszkodzone. Przetnij główki wzdłuż na pół i teraz możesz (lecz nie jest to konieczne) usunąć głąb, nieco bardziej gorzki od reszty warzywa. Ja na początku przygody z cykorią skrupulatnie wycinałam głąb.

  3. Aż któregoś dnia odruchowo spróbowałam kawałek tej wyciętej części i uznałam, że nie jest aż tak bardzo gorzka, by nie dała się zjeść. Od tego czasu już głąbików nie wycinam i nie wyrzucam. Dzięki lekko gorzkiemu smakowi surówka z cykorii jest bezcennym dodatkiem do ciężkostrawnych obiadów, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych w żołądku oraz wzmaga funkcje wątroby. Pamiętaj więc, że gorzki smak jest nam potrzebny dla zdrowia!

  4. Pokrój cykorię (z głąbem lub bez) w paski. Włóż do sporej miski.

  5. Do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia wlej sok wyciśnięty z cytryny lub – jak ja (z powodu chwilowego braku dobrej cytryny) – Limmi.

  6. Wystarczą 3-4 łyżki soku. Dodaj pozostałe składniki sosu (oliwę, zioła, czosnek, cukier, sól, pieprz), zakręć słoik i wymieszaj dressing, energicznie potrząsając słoikiem jak shakerem. Odstaw na chwilę, by cukier i sól mogły się rozpuścić.

  7. Wstrząśnij słoikiem ponownie i powstałą emulsją zalej krążki cykorii w misce, wymieszaj.

  8. Podawaj po kilku minutach i ponownym wymieszaniu.

  9. Surówkę z cykorii podaj na obiad lub kolację. Jej lekko gorzki smak bardzo przyda się podczas świąt lub na imprezie, gdzie zazwyczaj króluje dość obfite i ciężkostrawne jadło. Ta sałatka wspaniale orzeźwia, odświeża i wspomaga trawienie. U mnie tym razem wylądowała na talerzu wraz z boczniakami panierowanymi i smażonymi jak kotlety schabowe – to jest niezwykle pyszne, ale również ciężkostrawne, smażone danie.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 18 czerwca
Super przepis:)))
Składniki
  • opakowanie cykorii (zwykle 2-4 główki)
  • sok z jednej cytryny (lub podobna ilość – 3-4 łyżki – soku Limmi)
  • oliwa z oliwek extra virgin – 3 razy tyle, ile jest soku z cytryny – nie zastępuj oliwy olejem!
  • opcjonalnie – pół łyżeczki cukru dla złagodzenia goryczki (można pominąć, ponieważ oryginalny vinegret nie zawiera cukru)
  • 2 większe lub 3 małe ząbki czosnku
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • duża szczypta soli kamiennej
  • płaska łyżeczka ulubionych ziół – zwykle używam prowansalskich, a tym razem wybrałam świeży cząber górski
Składniki