Ćwikła na Święta

Ćwikła na Święta
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Idealna do domowych mięs i wędlin.

Przygotowanie

  1. Nie mogę sobie wyobrazić Świąt bez buraczków z chrzanem jako dodatek do mięs.

    Ćwikłę można ją przygotować wcześniej.

    Buraki ugotowałam w mundurkach, lubię miękkie buraki więc gotowałam je 1,5h. Obrałam je i starłam na średnich oczkach. Dodałam chrzan bez dodatków, doprawiłam do smaku solą, odrobiną cukru i paroma łyżkami octu winnego. Kwasowość powinna być wyczuwalna.

    Tak przygotowaną ćwikłę można przełożyć do słoików i za pasteryzować, żeby w Święta było mniej pracy. Pasteryzowałam słoiki przez pół godziny, zaczynając od momentu zagotowania.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (26)

Docherro 04 grudnia 2018
Super...haha chyba zmówiłyśmy się z ćwikłą,utarłam buraczki jutro będę kończyła na dwa... Czytaj całość »
Super...haha chyba zmówiłyśmy się z ćwikłą,utarłam buraczki jutro będę kończyła na dwa sposoby...uwielbiam ćwikłę:)
kucharka-amatorka 04 grudnia 2018
Co domowe to domowe. Nie ma o czym gadać.
babcitereskiciasta 04 grudnia 2018
Na święta konieczna ćwikła.Ta na pewno pyszna.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki