Cukinia z papryką do słoików i jako surówka do obiadu

Przepis dnia 2021-08-10
Cukinia z papryką do słoików i jako surówka do obiadu
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Cukinia z papryką jest nowym wariantem innej sałatki opisanej na blogu. Tamta była pyszna, ale w tym roku mam za mało bazylii, by tak hojnie szastać zielem. Musiałam więc wymyślić jakąś nie mniej smaczną wariację, a ponieważ uwielbiam wszystko z papryką w składzie, to mój wybór padł właśnie na czerwoną paprykę. Cukinia z papryką jest bardzo smaczną surówką do obiadu, kolacji, jako składnik pudełka lunchowego do pracy (bo do szkoły latem chyba nikt nie chodzi?). A nadmiar warto zapasteryzować w słoikach, zimą będzie jak znalazł!

Składniki

  • 2 kg młodej cukinii (takiej z miękką skórką i bez dużych nasion), najlepiej trochę zielonej i trochę żółtej, bo wtedy sałatka je
  • 1 duża lub kilka małych cebul – w sumie około 150 g
  • sól kamienna (około 1 kopiastej łyżeczki)
  • 3 czerwone słodkie papryki, zresztą żółte też mogą być – byle było kolorowo (około 500 g przed obraniem)
  • opcjonalnie – jakaś zielenina – pietruszka, koperek
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mocnego domowego octu jabłkowego (lub innego – owocowego, winnego, kwiatowego, ziołowego – jaki masz) – u mnie tym
  • 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
  • pół szklanki łagodnej oliwy lub oleju o neutralnym smaku (użyłam oliwy)

Przygotowanie

  1. Cukinie umyj, odetnij końcówki i bez obierania pokrój w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki do jarzyn – tego ostrza, które umożliwia krojenie w talarki. Albo włącz sobie serial i krój cierpliwie nożem na desce – jak ja.

  2. Cebulę obierz i pokrój w cienkie ćwierćplasterki. Plastry cukinii i cebuli włóż do miski i posyp solą – nie za dużo, tylko tyle, by cukinia puściła nadmiar soku. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na przynajmniej godzinę. Ale może to być nawet cała noc.

  3. Plastry cukinii i cebuli włóż do miski i posyp solą – nie za dużo, tylko tyle, by cukinia puściła nadmiar soku. Miskę przykryj ściereczką i zostaw na przynajmniej godzinę. Ale może to być nawet cała noc.

  4. Rano odsącz cukinię z nadmiaru soku i umieść ją w dużym garnku (lub innym naczyniu odpornym na gorąco). Dodaj oczyszczoną z ogonków i pestek, pokrojoną w paseczki paprykę i ewentualnie jakąś posiekaną natkę. Wymieszaj nieco dłonią (nie łyżką, żeby nie uszkodzić plastrów cukinii).

  5. W osobnym rondlu zagotuj składniki zalewy, pogotuj ze 2-3 minuty (żeby cukier i sól zdążyły się rozpuścić) i gorącą wlej do naczynia z cukinią. Jeszcze raz wymieszaj dłonią (nie bój się, to nie jest bardzo gorące). Przykryj i pozostaw na minimum 2 godziny lub dłużej, na całą noc. Na początku zalewy będzie mało, ale cukinia puści jeszcze sporo soku i w rezultacie będzie w sam raz. Po dwóch godzinach cukinia z papryką jest już gotowa do jedzenia jako sałatka/surówka.

  6. Nadmiar cukinii (lub wszystko, jeśli wolisz) przełóż do słoików.

  7. Mniejsze, jak moje (300-500 ml) – wystarczy pasteryzować 20 minut. Większe wymagają 30-minutowej pasteryzacji.

Komentarze do przepisu (2)

smaker 03 sierpnia
Ile kolorów na talerzu - w zimie na pewno taka sałatka poprawi humor :)
KulinarnaChwila 10 sierpnia
Pyszności :)
Składniki
  • 2 kg młodej cukinii (takiej z miękką skórką i bez dużych nasion), najlepiej trochę zielonej i trochę żółtej, bo wtedy sałatka je
  • 1 duża lub kilka małych cebul – w sumie około 150 g
  • sól kamienna (około 1 kopiastej łyżeczki)
  • 3 czerwone słodkie papryki, zresztą żółte też mogą być – byle było kolorowo (około 500 g przed obraniem)
  • opcjonalnie – jakaś zielenina – pietruszka, koperek
  • pół szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mocnego domowego octu jabłkowego (lub innego – owocowego, winnego, kwiatowego, ziołowego – jaki masz) – u mnie tym
  • 1 kopiasta łyżka soli kamiennej
  • pół szklanki łagodnej oliwy lub oleju o neutralnym smaku (użyłam oliwy)
Składniki

Promocje na