Cukinia i marchewka w zalewie octowej

Cukinia i marchewka w zalewie octowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: AnetaJR
Idealna surówka na zimę. Pyszna i prosta do przygotowania. Surówkę naprawdę warto przygotować, i wcale nie trzeba trzymać się sztywno przepisu. Sama miałam problem z jego podaniem, bo zazwyczaj takie przetwory robię „na oko”, czasem jest więcej marchewki, czasem mniej. Zawsze wychodzi pysznie.

Składniki

  • Zalewa (porcja na 3 słoiki litrowe)
  • 1l wody, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 0,5 szklanki octu 10%
  • 3kg cukinii
  • 1 kg marchewki
  • 5-6 cebul
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól, Gorczyca, Ziarenka ziela angielskiego
  • Ziarenka pieprzu, Liście laurowe, Olej

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć, odciąć końcówki, przeciąć wzdłuż na ćwiartki, wydrążyć miąższ z nasionami. Zetrzeć na tarce w plasterki, przełożyć na sito i posolić 2 łyżkami soli. Wymieszać i odstawić na 2-3 godziny.
    Cebulę obrać i pokroić w pióra (można zetrzeć na tarce jak cukinie). Wymieszać z cukinią i odstawić. Cukinia straci nadmiar wody, a cebula zmięknie i straci ostrość.
    Marchewki obrać i również zetrzeć na tarce w plasterki. Przełożyć do garnka, zalać wodą osoloną 1 łyżką. Zagotować, trzymać na małym ogniu 5-8 minut, uważając by nie była zbyt miękka. Po czym odcedzić i przestudzić.
    Warzywne składniki sałatki wymieszać. Ziarenka czosnku obrać i zatrzeć na drobnej tarce, dodać do pozostałych warzyw, wymieszać.
    W każdym słoiku umieścić 1-2 liście laurowe, pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziarenek pieprzu, 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Sałatkę przełożyć do słoików, dociskając i pozostawiając 2cm miejsca od góry.
    Składniki zalewy zagotować. Zalewą zalać surówkę, tak by warzywa były przykryte. Na wierch wlać łyżkę oleju, słoiki zakręcić.
    Gotowe słoiki zapasteryzować - na dnie szerokiego garnka umieść ściereczkę bawełnianą lub nową pieluchę tetrową. Słoiki ułożyć jeden obok drugiego, ale tak, by nie stykały się ze sobą. Wlać wodę do maksymalnie 3/5 wysokości słoików. Ustawić średnią moc palnika i doprowadzić wodę do wrzenia. Zmniejszyć moc do małej i pasteryzować tak słoiki przez około 5-10 minut.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 21 września
Super:)
Składniki
  • Zalewa (porcja na 3 słoiki litrowe)
  • 1l wody, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli, 0,5 szklanki octu 10%
  • 3kg cukinii
  • 1 kg marchewki
  • 5-6 cebul
  • 3-4 ząbki czosnku
  • Sól, Gorczyca, Ziarenka ziela angielskiego
  • Ziarenka pieprzu, Liście laurowe, Olej
Składniki