Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Ciasto jabłkowo-cynamonowe
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Kamamp
Smacznego :)

Składniki

  • 7 dużych jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać jeszcze 1/2 szklanki)
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie (15 g) mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie (150 g) rodzynek, orzechów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • masło do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania blaszki

Przygotowanie

  1. Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubą kostkę, zasyp cukrem i odstaw na kilka chwil. Mąkę wymieszaj z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia. Do jabłek dodaj jajka, rodzynki oraz cynamonową mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Pod koniec mieszania dodaj olej. Ciasto przełóż do blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 185 st. C i piecz przez około 55 minut. Wystudzone ciasto przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki
  • 7 dużych jabłek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są bardzo kwaśne, można dodać jeszcze 1/2 szklanki)
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie (15 g) mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 1 opakowanie (150 g) rodzynek, orzechów
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • masło do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta do wysypania blaszki
Składniki