Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciap kapusta to danie typowo śląskie, znane też pod nazwą śląskie niebo. Jest niesamowicie proste w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczne, o ciekawej konsystencji. To obowiązkowa pozycja do mięsnych obiadów na Śląsku, ale nie tylko. W wersji klasycznej używa się także przesmażonego boczku, ale z powodzeniem można pominąć ten składnik, zmniejszając nieco kaloryczność dania i czyniąc z niego propozycję wegetariańską.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 718
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Kapustę kiszoną poszatkuj i przelej wodą, jeśli jest bardzo kwaśna. Przełóż ją do garnka. Ziemniaki obierz i połóż na kapuście. Całość zalej wodą, by przykryła zawartość garnka. Gotuj przez ok. 15 minut do miękkości ziemniaków. Odlej około szklanki wody z gotowania warzyw. Pozostałą odlej na sitku lub durszlaku. Kapustę z ziemniakami ubij razem tłuczkiem. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i smaż ją do zeszklenia. Przełóż do ziemniaków z kapustą, razem z całym masłem po smażeniu. Dokładnie wymieszaj. Ciap kapusta powinna być mocno wilgotna. Jeśli jest za sucha, dodawaj po łyżce wody pozostałej z gotowania, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dopraw danie solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawaj na ciepło, z dodatkiem mięsa: na przykład żeberek, pieczeni czy mielonych.