Chrupiąca surówka

Chrupiąca surówka
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Surówka z białej kapusty do obiadu. Chrupiąca i dosyć ostra przez dodatek czerwonej cebuli. Przepyszna.

Składniki

  • ok. 1/4 główki białej kapusty
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz cytrynowy, cukier
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • koperek (pęczek)

Przygotowanie

  1. Kapustę umyć, poszatkować w długie paski, cebulę drobno pokroić. Marchewkę i jabłko zetrzeć na drobnej tarce. Koperek drobno posiekać. Wszystko lekko oprószyć solą i pieprzem cytrynowym, wymieszać, odstawić na 10 minut.

  2. Surówkę doprawić cukrem (ok. pół łyżeczki) i sokiem z cytryny.
    Na koniec dodać majonez i wymieszać. Surówka jest bardzo chrupiąca (jak to z kapusty :) Spora ilość cebuli powoduje, że jest dosyć ostra,ale smaki doskonale się balansują.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 01 listopada 2019
Najlepsza:)
Składniki
  • ok. 1/4 główki białej kapusty
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jabłka
  • sól, pieprz cytrynowy, cukier
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • koperek (pęczek)
Składniki