Chrupiąca sałatka ze smażonym tuńczykiem

Chrupiąca sałatka ze smażonym tuńczykiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: sereberko80
z ryb jadam tylko i wyłącznie tuńczyka i to z puszki :-), więc kiedy u Mirabelki znalazłam przepis na sałatkę ze smażonym tuńczykiem, wiedziałam, że muszę ją zrobić :-). Jest pyszna, lekka, bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • mix sałat (u mnie lodowa z rzymską) 3 spore garście
  • ogórek świeży 1/2
  • papryka czerwona 1 mniejsza
  • ziarna słonecznika 3 łyżki
  • oliwa (u mnie olej arachidowy) 3 łyżki
  • sok z cytryny 1,5 łyżki
  • kiełki brokuła garść
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni, przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju i odcisnąć jak najdokładniej w ręczniku papierowym (żeby pozbyć się jak najwięcej wilgoci, gdyż na patelni może pryskać). Usmażyć na odrobinie oleju do zbrązowienia, dosyć często mieszając. Wystudzić.
    Sałatę opłukać, wysuszyć, przełożyć do miski. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i w półplasterki ogórka.
    W kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałaty razem z kiełkami i ziarnami słonecznika. Wymieszać. Na wierzch ułozyć usmażonego tuńczyka. Smacznego :-)
    P.S. fotka "podkręcona" przez gregorhspeed ... dziekuję :-)

Komentarze do przepisu (5)

Ewaaa 14 grudnia 2013
trzeba wypróbować, jeszcze takiego tuńczyka nie jadłam :)
sereberko80 14 grudnia 2013
ja też pierwszy raz i smakował mi :-) chrupiący :-)
rosse 14 grudnia 2013
bardzo ciekawe połączenie składników,ten tuńczyk mnie intryguje;)zabieram i kciuk zostawiam:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • tuńczyk w oleju 1 puszka
  • mix sałat (u mnie lodowa z rzymską) 3 spore garście
  • ogórek świeży 1/2
  • papryka czerwona 1 mniejsza
  • ziarna słonecznika 3 łyżki
  • oliwa (u mnie olej arachidowy) 3 łyżki
  • sok z cytryny 1,5 łyżki
  • kiełki brokuła garść
  • sól, pieprz
Składniki