Chrupiąca pietruszka z gruszką

Chrupiąca pietruszka z gruszką
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Smaczna szybka sałatka z chrupiącą pietruszką, gruszką z pomarańczą i sałatą. Można dodać ser typu feta.

Składniki

  • 1 większa pietruszka
  • 1 większa gruszka konferencja
  • 3-4 liście sałaty
  • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego z skórką pomarańczową
  • olej rzepakowy
  • ew. listki mięty
  • ew. ser kanapkowo sałatkowy

Przygotowanie

  1. Pietruszkę i gruszkę obieramy.
    Pietruszkę kroimy obieraczką w cieniutkie plasterki, gruszkę kroimy w ćwiartki i wydrążamy pestki.
    Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy plastry pietruszki i przez kilka minut przesmażamy , mieszając.
    Po 3-4 minutach dodajemy ćwiartki gruszki, wszystko smażymy kolejne 2-3 minuty i na gruszki kładziemy dżem.
    Dalej smażymy 2-3 minuty, obracając gruszki.
    Pietruszkę przekładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się części tłuszczu.
    Do salaterki przekładamy poszarpane liście sałaty, gruszki i chrupiącą pietruszkę, można przybrać listkami mięty i dodać ser typu feta.

Komentarze do przepisu (8)

Nevermore 21 maja
Wygląda bardzo apetyczne :) W końcu nie samym mięchem nawet lwy żyją ;p
SprytnaChochla 22 maja
Wspaniałe połączenie smaków!
Maudie 22 maja
Cudowności:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 większa pietruszka
  • 1 większa gruszka konferencja
  • 3-4 liście sałaty
  • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego z skórką pomarańczową
  • olej rzepakowy
  • ew. listki mięty
  • ew. ser kanapkowo sałatkowy
Składniki