Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą

Carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Niebiańsko pyszne! Takie właśnie jest carpaccio z arbuza z rzodkiewką i miętą!

Składniki

  • Arbuz – kawałek 1/4 z całości
  • Liście mięty
  • Rzodkiewki – 6 sztuk
  • Ser kozi – nieduży kawałek
  • Orzeszki pinii - 1 łyżka
  • DRESSING:
  • – Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • – Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • – Sok z cytryny 1/2 łyżki
  • – 2-3 poszatkowane drobno listki mięty
  • – Szczypta soli

Przygotowanie

  1. Składniki dresingu umieść w małym słoiczku, zakręć i całość energicznie wymieszaj.

  2. Kawałek arbuza / u mnie to była jedna czwarta średniej wielkości arbuza /obierz z zielonej skóry i pokrój w cieniutkie plasterki.

  3. Tak przygotowane plasterki ułóż na talerzu tak aby zakryć całe jego dno.

  4. Rzodkiewki 2-3 sztuki przekrój na pół a resztę rzodkiewek pokrój w plasterki i ułóż na arbuzie.

  5. Listki mięty pooddzielaj od łodyżek i dołóż do sałatki.

  6. Na suchej patelni upraż chwilę orzeszki pinii / niezbyt długo – tak by się nie przypaliły / gotowe dodaj do sałatki.

  7. Całość posyp pokruszonym kozim serem i polej dressingiem.

    SMACZNEGO :)

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 26 sierpnia 2020
Pyszotka:)
GlobusKulinarny 28 sierpnia 2020
Zgadza się jest pysznie :)
Składniki
  • Arbuz – kawałek 1/4 z całości
  • Liście mięty
  • Rzodkiewki – 6 sztuk
  • Ser kozi – nieduży kawałek
  • Orzeszki pinii - 1 łyżka
  • DRESSING:
  • – Oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • – Ocet ryżowy – 1 łyżka
  • – Sok z cytryny 1/2 łyżki
  • – 2-3 poszatkowane drobno listki mięty
  • – Szczypta soli
Składniki