Buraczki na ciepło bez gotowania

Buraczki na ciepło bez gotowania
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: basiliana
Buraczki duszone w zalewie, bez wstępnego gotowania. Czas ich przygotowania jest krótszy niż tradycyjnych buraczków, a nie ustępują im w smaku. Mają bardziej zwartą konsystencję, którą można regulować długością duszenia.

Składniki

  • Buraki ćwikłowe - 5 dużych sztuk
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Ocet - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka lub więcej, do smaku
  • Liście laurowe - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • Pieprz czarny mielony - kilka szczypt, do smaku

Przygotowanie

  1. Wodę wymieszać w garnku z octem, olejem, sokiem cytrynowym oraz przyprawami i zagotować.

  2. Buraki dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Polecam użyć tarki maszynowej, ponieważ surowe buraki są twarde i w tarcie ręczne trzeba włożyć trochę wysiłku.

  3. Przełożyć starte buraczki do garnka z zalewą, wymieszać i dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby można dolać wody. U mnie duszenie buraczków trwało ok. 35-40 minut.

Komentarze do przepisu (10)

bryssska 28 sierpnia 2018
Fajny sposób, mniam ;-D
Docherro 28 sierpnia 2018
pyszne...mniammm…:)
fafiatko 28 sierpnia 2018
Buraczki - ZAWASZE!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Buraki ćwikłowe - 5 dużych sztuk
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżka
  • Ocet - 3 łyżki
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 1 łyżeczka lub więcej, do smaku
  • Liście laurowe - 2 sztuki
  • Ziele angielskie - 4 ziarenka
  • Pieprz czarny mielony - kilka szczypt, do smaku
Składniki