Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto zrobić takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kanapki z wędliną .
Garnek z grubym dnem, drewniana łyżka, nóż, słoiki, łyżka stołowa, chochla, tarka
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 514
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24723
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 104
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 514
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 49
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24723
Składniki
Buraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy je ze skórki i ścieramy na najdrobniejszej tarce ( na tej co ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane ). Starte buraczki przekładamy do większego garnka ( najlepiej z grubym dnem ). Garnek stawiamy na ogień. Buraczki doprawiamy do smaku cukrem, solą i octem, zagotowujemy. Warto dodać najpierw mniejszą ilość cukru, soli i octu, dokładnie wymieszać, spróbować, a następnie w razie potrzeby dodać więcej.
Gorącymi buraczkami napełniamy słoiki. Zostawiamy od góry słoika około 3 cm wolnego miejsca. Buraczki dobrze ubijamy łyżką w słoikach, aby nie było pęcherzyków powietrza. Brzegi słoików wycieramy dokładnie papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy przez około 20 minut w temperaturze 85 C. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Warto też nakleić na słoiczki np. na wieczko karteczki z metkownicy z datą produkcji. Smacznego !