Buraczki

Buraczki
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: emka74
Surówka z pieczonych buraczków to smaczny i zdrowy dodatek do codziennego obiadu. Buraczki podczas pieczenia nie tracą swoich wartości odżywczych a dodatkowo zyskują na smaku. Polecam!

Składniki

  • Buraczki czerwone - 3 średniej wielkości
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Buraczki bardzo dokładnie myjemy. Nieobrane lekko smarujemy olejem i szczelnie zawijamy w folię aluminiową
    2. Pieczemy w piekarniku w temp. 180 stop. przez ok. 60 minut. Aby sprawdzić, czy się upiekły wbijamy czubek noża lub wykałaczkę w środek buraczka. Czas pieczenia może ulec wydłużeniu w zależności od wielkości buraczków
    3. Buraczki ostudzić i obrać ze skórki, która powinna delikatnie odchodzić
    4. Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach
    5. Dodajemy sok z cytryny i doprawiamy przyprawami do smaku
    Smacznego:)

Składniki
  • Buraczki czerwone - 3 średniej wielkości
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Sól
  • Pieprz
Składniki