Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka bardzo lekka, w cudownie zielonym kolorze Pachnie ziołami, a delikatny sos winegret dodaje jej charakteru. Bardzo prosta i szybka w przyrządzaniu .Wystarczy tylko wcześniej przyrządzić sobie sos, aby nabrał mocy.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 24314
Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...
Odsłon: 455
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 140
Składniki
Do oliwy wlewać kroplami ocet cały czas mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić cukrem, solą i pieprzem do smaku. Żeby sos stał się wyrazisty powinien postać godzinę przed polaniem sałatki.
Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody na 2-3 minuty. Odcedzamy i odstawiamy, żeby odparował i wystygł.
Jabłko kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie sczerniało.
Śliwki kroimy w cienkie paseczki.
Zieleninę. oprócz bazylii, siekamy.
Dwa jajka kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki, oprócz jajek, mieszamy. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi jajkami, wykładamy na półmisek i polewamy sosem.
Przed podaniem zamieszać delikatnie jeszcze raz w celu zintegrowania się składników i sosu, ułożyć na wierzchu cząstki pozostałych jajek.
Moja rada: śliwki można wcześniej dodać do przygotowanego sosu, aby napęczniały i stały się miękkie.