Bób karmazynowy z burratą i mango

Bób karmazynowy z burratą i mango
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Bób karmazynowy z burratą i mango, czyli moje nowe odkrycie innej wersji bobu. Tak oto zakończył się poranny szaber w moim ulubionym warzywniaku. Przyznaję się bez bicia, że jeszcze nie tak dawno kompletnie nie wiedziałam o jego istnieniu. Lubię nowości w kuchni, a po zapewnieniu sprzedawcy o lepszym smaku od tradycyjnego, bób karmazynowy zawitał w mojej kuchni.

Składniki

  • Kubek wyłuskanego, ugotowanego al dente bobu karmazynowego / można zastąpić tradycyjnym
  • Kawałek Burraty / lub Mozzarelli
  • Mango połowa
  • Rukola spora garść
  • Nasiona chia – około łyżki
  • Płatki migdałów – mała garść
  • Tymianek – kilka listków z 2/3 świeżych gałązek
  • DRESSING:
  • – Sok z połowy limonki – 2 łyżki
  • – Oliwa – 2 łyżki
  • – Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Oliwę wraz z sokiem z limonki i pieprzem wymieszaj w miseczce.

  2. Na talerzach ułóż wcześniej umytą i osuszoną rukolę. Dodaj ugotowany bób. / Bób gotuj w osolonym wrzątku – krótko do 10 minut. Ma być dobry i jednocześnie łatwo wyskakiwać z łupinek. /

  3. Mango obierz ze skórki i za pomocą obieraczki do warzyw przygotuj cienkie paski i ułóż je na sałatce.

  4. Dodaj listki tymianku i całość polej dressingiem. Posyp nasionami chia oraz płatkami migdałów.

Składniki
  • Kubek wyłuskanego, ugotowanego al dente bobu karmazynowego / można zastąpić tradycyjnym
  • Kawałek Burraty / lub Mozzarelli
  • Mango połowa
  • Rukola spora garść
  • Nasiona chia – około łyżki
  • Płatki migdałów – mała garść
  • Tymianek – kilka listków z 2/3 świeżych gałązek
  • DRESSING:
  • – Sok z połowy limonki – 2 łyżki
  • – Oliwa – 2 łyżki
  • – Pieprz świeżo mielony
Składniki